FERRER GUASCH
El pintor dels blancs i la llum d'Eivissa

2017 El Centenari del naixement de Ferrer Guasch

La llum essencial

Ferrer Guasch, pintor, una vida en quadres

 Autora: Iolanda Bonet Marí. 

Coedició: Finis Africae i Institut d’Estudis Balearics. Palma (Illes Balears).2018

La llum essencial és la història en quadres del pintor Ferrer Guasch. A través dels comentaris que feia el mateix pintor davant els seus propis quadres i en moments públics o familiars, els seus pensaments queden narrats amb textos que acompanyen a cada pintura. 
L’escriptora Iolanda Bonet, testimoni presencial d’una part de la història de Ferrer Guasch, ha sabut transcriure els pensaments de l’artista i el seu procés pictòric amb eficiència i rigorositat, d’una manera entretinguda i de lectura fàcil i amena.  

Presentació del llibre  a la Biblioteca Municipal d’Eivissa, 7 de gener de 2018

Intervenen Andreu C López , editor de Finis Africae; Fanny Tur, Consellera d Cultura del Govern Balear, i Iolanda Bonet, l’autora del llibre.

Andreu C.  López Seguí , com editor del llibre ens explica que aquest és el segon llibre de la col·lecció “Finis Africae Art”. El primer va ser dedicat al seu pare, el pintor Carloandrés, i des d’aquí expressa el desig de la continuïtat d’aquesta col·lecció d’artistes d’Eivissa. Reivindica l’obra dels pintors figuratius eivissencs del XX  i fa una crida perquè no es perdi la seva memòria. 

Fanny Tur ens recorda que a l’illa van arribar molts artistes  a mitjans del s XX, però en aquell temps Ferrer Guasch té la virtut, tot i ser illenc, de saber apreciar la bellesa de l’illa i saber-la plasmar-la a les seves teles. Segueix dient que encara que l’illa ha canviat força, encara podem trobar i gaudir de molts dels racons que ens mostra l’obra de Ferrer Guasch.

Finalment Iolanda Bonet ens explica que aquest llibre no és un catàleg, ni una biografia, ni un llibre de memòries. Aquest és un llibre històric, fruit dels anys que ella mateixa o els familiars directes del pintor han estat testimoni de moltes converses i  vivències del pintor Ferrer Guasch. Tot i que era conegut com el pintor dels blancs i de la llum, no sempre havia pintat amb l’estil que el va fer famós, com podrem veure en els prop de setanta quadres, més de vint fotos i documents que hi apareixen.

Amb una presentació impecable com és costum en les publicacions d’Edicions Finis Africae, La llum essencial esdevé una obra imprescindible per als amants de la pintura i de la literatura

Per saber-ne més:

La luz esencial de Ferrer Guasch Diario de Ibiza 3/01/2019.

Iolanda Bonet muestra «la vida en cuadros» de Ferrer Guasch en su nuevo libro Diario de Ibiza 07/01/2019

Iolanda Bonet traslada al papel la vida del pintor ibicenco Ferrer Guasch Periódico de Ibiza 03/01/2019

Iolanda Bonet, web de l'Associació d'escriptors en llengua catalana (AELEC)